Novinky Robotika Technológie

Autonómne taxíky Waymo sú bezpečnejšie ako ľudskí vodiči

Waymo automobily

Waymo, dcérska spoločnosť Alphabetu a priekopník v autonómnej jazde, sa neustále snaží posúvať hranice bezpečnosti na cestách. Najnovším krokom je spustenie nového portálu, ktorý bude pravidelne aktualizovaný dátami o výkonnosti autonómnych systémov Waymo. Tento krok má za cieľ budovať dôveru u širokej verejnosti, investorov a regulačných orgánov.

„Autonómne vozidlá čelia rastúcej kritike. Nezodpovedné správanie na cestách a opakované incidenty poškodzujú imidž tejto technológie,” poznamenáva portál TheVerge.

Tweet: Autonómne vozidlo Waymo bráni prejazdu hasičským autám

Zaujímavé čísla

Waymo prvýkrát zverejnila svoje údaje o bezpečnosti v decembri 2023, keď jej autonómne vozidlá najazdili 7,1 milióna kilometrov. Odvtedy spoločnosť výrazne rozšírila svoje aktivity a dosiahla viac ako 22,2 milióna kilometrov v mestách ako San Francisco, Phoenix, Austin a Los Angeles.

Podľa analýz Waymo sú jej robotaxíky v porovnaní s ľudskými vodičmi až 6,7-krát bezpečnejšie v prípadoch nehôd so zranením a 2,3-krát bezpečnejšie pri nehodách nahlásených polícii. Tieto výsledky sú založené na skúsenostiach zo San Francisca a Phoenixu.

Ďalej sa uvádza, že vozidlá Waymo zaznamenali o 84% menej nehôd s aktiváciou airbagu v porovnaní s ľudským benchmarkom.

Zo štatistík pritom vyplýva, že významná časť, konkrétne 43% všetkých zaznamenaných incidentov prebehla pri rýchlosti nižšej ako 1 km/h, čo naznačuje, že väčšina škôd bola nízko nákladová a často súvisela s parkovaním alebo manévrovaním.

Waymo si uvedomuje, že pre celosvetové prijatie autonómnej jazdy je dôležité, aby ich bezpečnostné štúdie boli nezávisle overené. Preto spoločnosť aktívne spolupracuje s odbornou komunitou a pravidelne publikuje svoje výsledky v recenzovaných vedeckých časopisoch.

„S otvorením nového bezpečnostného centra a sprístupnením našich metodík širokej verejnosti chceme podporiť nezávislý výskum v oblasti autonómnej jazdy a prispieť tak k pokroku v tejto oblasti,” avizuje Victor Trent, riaditeľ bezpečnostného výskumu v spoločnosti Waymo.

Zdroje: TheVerge