Novinky Robotika Technológie

Neuralink má ambicizóny plán – ľudom prinávrati stratený zrak

Neuralink Blindsight

Neuralink, spoločnosť najbohatšieho muža sveta Elona Muska, robí ďalšie veľké kroky na ceste pomoci zdravotne postihnutým.

Jej nový projekt Blindsight, ktorý získal od americkej Agentúry pre potraviny a lieky (FDA) status prelomového zariadenia, sľubuje prinavrátiť zrak tým, ktorí ho stratili. Tento revolučný implantát má potenciál obnoviť videnie dokonca aj u pacientov, ktorí prišli o obe oči a zrakový nerv.

Videnie aj pre nevidiacich od narodenia

Podľa Elona Muska dokáže pomôcka Blindsight obnoviť zrak aj u ľudí, ktorí sú slepí od narodenia, pokiaľ je ich zraková kôra neporušená.

Prvé verzie zariadenia budú poskytovať nízke rozlíšenie obrazu, podobné grafike z éry hier Atari, no Neuralink verí, že časom môže Blindsight priniesť ešte lepšiu kvalitu zraku, než má ľudské oko.

Videnie vo vlnových dĺžkach, ktoré oko nezachytí

Musk spomína aj budúcnosť, v ktorej pomôcka Blindsight umožní videnie v infračervenom, ultrafialovom a dokonca radarovom spektre. Ľudia by sa tým priblížili fiktívnym postavám, ako je Geordi La Forge zo Star Treku.

Neuralink momentálne hľadá pacientov do svojej štúdie a odborníkov, ktorí by sa pripojili k tímu na vývoj tejto fascinujúcej technológie.

Zdroj: X