Novinky Umelá inteligencia Zaujímavosti

Sam Altman: Umelá inteligencia čoskoro zmení svet!

Sam Altman

Sam Altman, generálny riaditeľ OpenAI, spoločnosti, ktorá stojí za populárnym chatbotom ChatGPT, upútal pozornosť technologických kruhov svojím záhadným blogovým príspevkom.

V ňom oslavuje nielen úspechy umelej inteligencie, ale aj odvážne predpovedá, že AI čoskoro prekoná ľudské schopnosti a prinesie nebývalú éru prosperity.

„Som presvedčený, že už v priebehu niekoľkých rokov bude AI schopná vytvárať vlastné, ešte výkonnejšie verzie seba samej, čo povedie k významným prielomom vo vede, medicíne a mnohých ďalších oblastiach,” uviedol Altman na svojom blogu.

Jeho prognóza zrejme súvisí s nedávnym uvedením nového modelu o1, ktorý údajne prekonáva predchádzajúce generácie v riešení komplexných problémov. Tento úspech OpenAI však vyvoláva otázky, či hlboké učenie, ktoré tvorí základ pre modely ako ChatGPT a Gemini, skutočne dokáže preklenúť priepasť medzi strojom a človekom.

Altmanov optimizmus prichádza v čase, keď OpenAI údajne pripravuje nové kolo financovania vo výške 6,5 miliardy dolárov. Obdobný manifest preto možno vnímať aj ako premyslený strategický krok na prilákanie investorov a posilnenie pozície spoločnosti na trhu.

Pozoruhodné tiež je, že Altman príspevok zverejnil na svojej osobnej webovej stránke namiesto oficiálneho kanála OpenAI, čo naznačuje, že ide o jeho osobný názor, nie o oficiálne stanovisko spoločnosti.

Zdroje: Cointelegraph