Novinky Umelá inteligencia

Nová AI od Google vám zanalyzuje YouTube video a vytvorí podcast

NotebookLM

Google predstavil NotebookLM, aplikáciu podporenú umelou inteligenciou, ktorá umožňuje používateľom vytvárať poznámky a analyzovať obsah videí na YouTube.

Nástroj NotebookLM dokáže sumarizovať a detailne rozoberať videá na základe prepisu textu, vrátane automaticky generovaných prepisov.

„Po pridaní odkazu na YouTube do aplikácie NotebookLM umelá inteligencia poskytne stručné zhrnutie hlavných tém obsiahnutých v prepise. Používatelia môžu kliknúť na jednotlivé témy pre podrobnejšie informácie alebo položiť otázky týkajúce sa konkrétneho obsahu,” vysvetľuje portál TheVerge.

Ako príklad uvádza The Verge recenziu na iPhone 16 Pro, pri ktorej NotebookLM vytvoril témy ako „Apple Intelligence“, „iPhone 16 Pro Camera“ a „Photo processing“ s priamymi citáciami z prepisu videa. Ďalšou zaujímavosťou je, že na základe obsahu dokáže NotebookLM generovať aj zvukový prehľad vo forme podcastu.

Príklady pre ľahšie pochopenie

Skvelým príkladom je tweet, ktorý demonštruje ako NotebookLM zanalyzoval 4 hodinový podcast Lexa Friedmana a vytvoril z neho 11 minútový súhrnný podcast o tomto podcaste, v ktorom sa o ňom rozpráva AI.

Ďalším príkladom je podcast na 20 minút, ktorý NotebookLM vytvoril z 155 stranového reportu Goldman Sachs, ktorý bol určený pre akciu Generative AI.

Aplikácia je pritom kompatibilná s väčšinou videí, s výnimkou tých, ktoré boli zverejnené počas posledných dvoch dní.

Hoci alternatívne platformy, ako Gemini a Copilot, tiež ponúkajú rýchle zhrnutie videí, no NotebookLM ide o krok ďalej tým, že podporuje aj analýzu ďalších zvukových formátov. Táto funkcia môže byť užitočná pri práci s rôznymi typmi obsahu, napríklad pri prednáškach alebo rozhovoroch,” dodáva The Verge.