Robotika Zaujímavosti

Pri uvedení robotaxi od Tesly asistovali roboty Optimus

Roboty Optimus Tesla

Na štvrtkovom podujatí Tesla Cybercab, kde Elon Musk, generálny riaditeľ Tesly, konečne predstavil dlho očakávané robotaxi – automobil navrhnutý na plne autonómnu jazdu, sa objavila nezvyčajná obsluha – roboty Optimus.

Tieto roboty už predtým bolo možné vidieť pri vykonávaní bežných úloh, ako je nosenie balíkov alebo zalievanie kvetov. Elon Musk na podujatí uviedol, že roboti Optimus sa budú medzi účastníkmi prechádzať, bude ich možné osloviť a budú podávať nápoje.

Jedného takého štýlového Optimusa v trakoch a klobúku vidíme aj na priloženom videu, ako čapuje nápoje a komunikuje s účastníkmi.

Nielen pozdravia, aj pomôžu

Musk zdôraznil, že tieto roboty dokážu vykonávať široké spektrum úloh – od venčenia psov, cez opatrovanie detí, až po kosenie trávnika. Môžu sa stať preto veľmi praktickými pomocníkmi. Musk očakáva, že Optimus sa stane „najväčším produktom všetkých čias“.

Po prezentácii sa diváci mohli na vlastné oči presvedčiť, že roboty dokázali s návštevníkmi interagovať, aj keď na začiatku robili iba jednoduché gestá, ako je mávanie. Účastníci s nimi komunikovali, fotili sa s nimi a dokonca ich videli aj tancovať.

Transformácia civilizácie?

Od svojho prvého odhalenia v roku 2021 sa projekt robota výrazne vyvinul. Hoci pôvodne sa zdal byť skôr vtipom, dnes má reálny potenciál dostať sa na trh. Musk avizoval, že do konca roka začnú roboty Optimus vykonávať praktické úlohy a na trh pre domácnosti by sa mohol dostať v roku 2027.

Očakáva sa, že cena takéhoto robota by sa mohla pohybovať v rozmedzí 20 000 až 30 000 dolárov.

Spoločnosť Tesla vníma roboty ako nástroj na zlepšenie ekonomiky a predpokladá, že ich zavedenie môže prispieť k eliminácii chudoby. Tieto ambiciózne vyhlásenia vzbudzujú široký záujem o budúcnosť robotiky a automatizácie.

Zdroj: The Verge