Technológie Vesmír Zaujímavosti

Ste v šoku z úspechu SpaceX? Musk má na budúci rok ešte väčšie plány

SpaceX Starship teraz a v budúcnosti

V sobotu 12. októbra 2024 spoločnosť Elona Muska SpaceX úspešne uskutočnila testovací let svojej lode Starship.

Po štarte z rampy Starbase v južnom Texase približne o 8:25 ET (východného času) dopadla loď Starship približne o hodinu neskôr do Indického oceánu.

Špeciálny moment však nastal počas pristávania nosnej rakety Super Heavy, ktorú sa úspešne podarilo zachytiť pomocou unikátne navrhnutých ramien, tzv. chopsticks na štartovacej veži zvanej „Mechazilla“.

Unikátny záber zachytenia rakety Super Heavy vežou Mechazilla:

Prvé úspešné chytenie nosnej rakety Super Heavy

Zachytenie nosnej rakety predstavuje pre SpaceX prelomový krok v návrhu plne opakovateľného raketového systému.

Nosná raketa Super Heavy už prešla sériou testovacích manévrov, pričom jeho predchádzajúci let v júni sa skončil v Mexickom zálive. Terajší úspech naznačuje, že spoločnosť SpaceX sa blíži k svojmu cieľu znížiť náklady na vesmírne lety, podobne ako to dokázali s raketami Falcon 9.

Inovácie v technológii Starship

Pri tomto lete spoločnosť vylepšila kanál tepelného štítu Starship, čím sa snažila zabrániť prehriatiu počas návratu do atmosféry. Použitie nových tepelne odolných dielcov a dodatočná ochranná vrstva týmto krokom zabezpečili úspešný „mäkký“ dopad.

Americký Federálny letecký úrad (FAA) udelil spoločnosti SpaceX povolenie na test len deň pred štartom.

Budúci rok môže byť ešte prelomovejší

Zachytenie rakety Super Heavy vežou Mechazilla je však len ďalším kusom do kompletnej skladačky.

Elon Musk pár dní po tomto úspešnom okamihu oznámil, že SpaceX sa už v úvode budúceho roku pokúsi zachytiť kompletnú celu vesmírnu loď Starship, čiže nielen nosnú raketu Super Heavy, ale aj samotnú loď, v ktorej má byť v budúcnosti ľudská posádka mieriaca na Mesiac či Mars.

Ďalším veľkým oznámením je plán realizovať v budúcom roku prenos paliva vo vesmíre medzi dvoma loďami Starship.

To znamená, že obe musia byť vo vesmíre, čiže bude musieť dôjsť k dvom ich štartom v krátkom čase, a ešte k tomu musia byť tieto lode schopné realizovať medzi sebou kontakt, tak ako je to znázornené na vizualizácii.

Oba ciele sú nevyhnutné pre úspešné splnenie dlhodobejšej vízie SpaceX dostať ľudskú posádku na Mesiac a Mars a to ideálne v najbližšej dekáde. Musk nedávno avizoval, že prvý, bezposádkový let na Mars, by mohla Starship realizovať už o dva roky.

Zdroj: The Verge