Chatboti Novinky Umelá inteligencia

Meta predstavila najpokročilejší AI model Llama 3.1 – Čo prináša?

Llama 3.1

Spoločnosť Meta v stredu oznámila uvedenie svojho doposiaľ najväčšieho open-source modelu umelej inteligencie (AI). Llama 3.1 obsahuje až 405 miliárd parametrov. 

Meta, technologický gigant známy svojou sociálnou sieťou Facebook, uviedol na trh svoj najnovší rad modelov Llama 3. Jeho súčasťou je doteraz jej najväčší open-source AI model s označením Llama 3.1 405B (podľa počtu parametrov). Tento model, ktorý Meta prvýkrát ukázala v apríli, má ambíciu konkurovať najväčším menám v odvetví.

LLama 3.1 405B je najvýkonnejší a najkomplexnejší model, ktorý spoločnosť Meta doposiaľ vytvorila. Bol vyvinutý s pokročilými technikami a s využitím syntetických dát na rozšírenie tréningu. Meta tvrdí, že dbala na starostlivé vyváženie tréningových dát, veľa podrobností o nich však neodhalila. To samozrejme nie je nič výnimočné, keďže tréningové dáta si AI spoločnosti chránia.

Model bol trénovaný na 16 000 grafických procesoroch Nvidia H100 a využíva pokročilé techniky učenia. Dokáže vykonávať rôzne úlohy, vrátane programovania a sumarizácie textu v ôsmich jazykoch. Disponuje väčším oknom kontextu so 128 000 tokenmi, čo umožňuje spracovanie dlhších textových statí.

Konkurenčný boj s OpenAI a Google

S modelom Llama 3 vstupuje Meta do priameho konkurenčného boja s ďalšími veľkými hráčmi na trhu, ako sú OpenAI s modelom GPT-4 a Google s modelom PaLM. Meta dúfa, že so svojím novým modelom získa významné postavenie na trhu a prekoná konkurenciu v oblasti výkonu a presnosti AI modelov.

Tento cieľ chce dosiahnuť aj prostredníctvom otvorenosti a prístupnosti modelu Llama 3. Išla preto cestou tzv. open source modelu, čo znamená, že vývojári, výskumníci a firmy môžu model nielen využívať, ale si ho aj prispôsobovať svojim potrebám. Týmto krokom Meta podporuje inováciu a spoluprácu v oblasti umelej inteligencie, ale zároveň získava väčší podiel na trhu a v neposlednom rade aj rôzne vylepšenia z open source komunity pre svoje ďalšie modely.

Meta sa zároveň snaží experimentovať s multimodalitou a plánuje rozšíriť použiteľnosť modelov na rozpoznávanie obrazov a videí. Tieto modely však zatiaľ nie sú pripravené na sprístupnenie pre verejnosť.

Možnosti a využitie modelu Llama 3.1

Model Llama 3.1 má široké spektrum možných aplikácií. Od analýzy veľkých dát, cez spracovanie prirodzeného jazyka, až po pokročilé predikcie a rozhodovacie procesy. Tento model môže nájsť uplatnenie v mnohých odvetviach. Spoločnosť Meta verí, že otvorenosť modelu umožní vznik nových a inovatívnych aplikácií, ktoré prinesú výhody pre spoločnosť ako celok.

Uvedenie série modelov Llama 3.1 je významným krokom pre spoločnosť Meta, ale aj pre oblasť umelej inteligencie ako celok. Otvorenosť, výkonnosť a široké možnosti využitia robia z tohto modelu dôležitý nástroj pre budúcnosť AI. Ako sa bude tento model vyvíjať a aké nové aplikácie prinesie, ukáže až čas, no už teraz je jasné, že Meta s modelom Llama 3.1 mieri vysoko.

Zdroj: TechCrunch