Robotika Technológie

VIDEO: Čína zaplaví trh humanoidnými robotmi. Pozrite sa, čo dokážu

Humanoidné roboty z Číny s AI

Čína sa rýchlo stáva lídrom v oblasti humanoidnej robotiky, pričom inovatívne startupy a dostupné, výkonné roboty už dokážu konkurovať najlepším svetovým hráčom.

Medzi popredných inovátorov patrí šanghajský startup Agibot, ktorý nedávno predstavil päť nových modelov humanoidných robotov, vrátane kolieskových a dvojnohých variantov. Tieto roboty sú prispôsobené na širokú škálu úloh, od domácich prác až po komplexné priemyselné aplikácie. Za rok vraj chce byť firma schopná dodať 300 takýchto robotov objednávateľom.

Jedným z najpôsobivejších prínosov Agibotu je SkillHand, pokročilá robotická ruka navrhnutá s maximálnou presnosťou a sofistikovanou konštrukciou. SkillHand disponuje viacerými stupňami voľnosti, integrovanými pohonmi a senzorikou na končekoch prstov založenou na vizuálnej technológii, čo jej umožňuje vykonávať zložité úlohy s mimoriadnou precíznosťou. Nuž a jedna robotická ruka údajne dokáže zdvihnúť až 30 kilogramov.

Generálny riaditeľ Agibotu v rozhovore pre miestne médium CLS zároveň uviedol, že ich robot, ktorý pripomína človeka, s názvom Yuanzheng A2 je navrhnutý tak, aby mohol konkurovať humanoidnému robotu Optimus od Tesly. Týmto krokom Agibot plánuje priamo súťažiť s jedným z najvplyvnejších hráčov na trhu.

VIDEO: prezentácia robotov Agibot

Ďalšie startupy z Číny

Na čínskom trhu sa však objavujú aj ďalší silní konkurenti, ako napríklad spoločnosť Unitree s jej robotom G1. S cenou 16 000 dolárov sa tento pokročilý stroj stáva jedným z najdostupnejších na trhu, pričom jeho schopnosti ovládať celé telo boli donedávna považované za dosiahnuteľné len v drahších modeloch.

Tretím významným hráčom je čínska spoločnosť Astribot. Humanoidný robot Astribot S1 je vybavený pokročilou umelou inteligenciou, ktorá mu umožňuje vykonávať úlohy plynulo a bez nutnosti diaľkového ovládania. Navyše, jeho rýchlosť pohybu je porovnateľná s ľudskou, čo predstavuje ďalší krok vpred v oblasti robotiky.

Zdroje: Twitter, Wallstreetpit