Novinky Umelá inteligencia

Umelá inteligencia Google dokáže rozpoznať chorobu skrz zvuk

umelá inteligencia choroba

Bioakustika, kedysi považovaná za okrajovú disciplínu, zažíva zásadnú transformáciu vďaka spojeniu s umelou inteligenciou. Podľa správy agentúry Bloomberg vedci z Google vyvinuli pokročilý AI model, ktorý dokáže analyzovať zvukové záznamy a identifikovať charakteristické znaky chorôb, ako je rakovina prsníka či tuberkulóza.

„Vďaka tomu, že technológiu je možné integrovať priamo do smartfónov, je možné monitorovať rizikové skupiny obyvateľstva aj v odľahlých oblastiach, kde chýba drahý diagnostický hardvér, ako sú röntgenové prístroje, alebo špecializovaný personál,“ uvádza Bloomberg.

Google údajne vycvičil svoju AI na základe 300 miliónov zvukových vzoriek, z toho 100 miliónov kašľov. Už len 10-sekundový záznam kašľa stačí na to, aby umelá inteligencia dokázala s 94% presnosťou určiť, či ide o tuberkulózu, a to na základe jemných rozdielov v kašľových vzorcoch.

V spolupráci s indickou spoločnosťou Salcit Technologies Google plánuje integrovať svoju AI do nástroja Swaasa, určeného na analýzu respiračného zdravia, ktorý už dnes používajú poprední indickí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

„Cena skríningového testu sa odhaduje na 200 rupií (2,40 USD), čo je výrazne menej v porovnaní so spirometrickým testom, ktorý môže na klinike stáť viac ako 3-tisíc rupií,“ píše Bloomberg.

Napriek tomu, že táto nová technológia vzbudzuje veľký záujem medzi lekármi, jej zavedenie do praxe naráža na viacero výziev. Patria sem zmeny v klinických postupoch, potreba kvalitných zvukových záznamov a prekonanie technologických bariér. Napriek tomu si táto inovatívna metóda získava podporu aj zo strany významných svetových organizácií, vrátane OSN.

„Hlas a zvuk sa stávajú novými biomarkermi v medicíne. Spoločnosti ako Ubenwa už dnes využívajú zvuk plaču na diagnostikovanie zdravotného stavu novorodencov. Umelá inteligencia tak otvára dvere k širokému spektru nových aplikácií v oblasti zdravotníctva, aj keď komerčné využitie mnohých z nich je ešte stále v plienkach,“ dodáva Bloomberg.

Zdroje: Bloomberg