Novinky Vesmír Zaujímavosti

Musk chce so SpaceX „zaútočiť“ na Mars už o dva roky

SpaceX, Elon Musk a Mars

Pre niektorých iba sci-fi, pre Elona Muska reálny cieľ, ktorý sa snaží dosiahnuť. Ľudstvu podľa neho nestačí na prežitie jedna planéta, potrebuje mať zálohu v prípade nejakej kataklyzmickej udalosti.

Zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX, oznámil, že majú ambíciózny cieľ spustiť v roku 2026 prvé misie na Mars. Nosným prostriedkom na tieto misie by mala byť vesmírna ľoď s rovnomenným názvom Starship, najväčšia a najsilnejšia raketa, ktorú kedy postavili.

Plánované misie a ciele

Prvé misie budú bezpilotné a zamerajú sa na testovanie bezpečného pristátia na povrchu Marsu. Spoločnosť SpaceX verí, že úspech týchto misií otvorí cestu k prvej posádke, ktorá by mohla letieť na Mars v roku 2030. Musk zdôraznil, že cieľom je v priebehu 20 rokov vytvoriť na Marse sebestačné mesto.

Technické inovácie rakety Starship

Starship pozostáva z dvoch častí – prvého stupňa Super Heavy a druhého stupňa Starship.

Kým prvý, odpaľovací stupeň je jednorazový, raketa Starship má byť plne opakovane použiteľná, čo výrazne zníži náklady na let. Spoločnosť SpaceX plánuje po každom štarte znovu pristáť s raketou na odpaľovacej rampe, čím sa urýchli jej opätovné použitie.

Je jasné, že Elon Musk sa nebojí snívať a reálne pracovať na uskutočňovaní svojich snov. Ako sa popasuje so všetkými prekážkami, ktorých bude pri takejto vízii neúrekom, ukáže čas. Jedno je však isté – SpaceX sa pripravuje na veľkú vesmírnu výzvu.

Zdroj: Space.com