Novinky Ostatné Technológie Umelá inteligencia

Apple a iPhone16: Prehľad AI funkcií, o ktorých musíte vedieť!

Novinky Apple 2024

Spoločnosť Apple na pondelkovom podujatí Apple Event 2024, svojej najväčšej udalosti roka, predstavila nové produkty a inovácie, ktoré formujú budúcnosť technológií.

Medzi nimi boli okrem iného nové hodinky Apple Watch či nové slúchadlá AirPods 4, ktoré prinášajú pohodlnejší dizajn a vylepšené funkcie. Zlatým klincom programu však bol jednoznačne nový iPhone 16.

iPhone 16: Rýchlejší a inteligentnejší

Tento nový model iPhonu bol navrhnutý špeciálne s dôrazom na umelú inteligenciu (AI) a štartuje tak novú éru digitálnych zariadení. Spolu s ním Apple uviedol na trh aj nový systém Apple Intelligence, ktorý prináša nový spôsob využívania technológií, väčšmi šitý na mieru používateľa.

Nový iPhone 16 je vybavený čipom A18, vďaka ktorému je až o 30 % rýchlejší než jeho predchodca. Novinkou je aj fyzické ovládacie tlačidlo fotoaparátu, ktoré ponúka priame ovládanie mnohých funkcií aplikácie, čím sa zlepšuje používateľský zážitok.

Dizajn sa takisto dočkal menších úprav a zákazníci si môžu vybrať z viacerých nových farieb.

Apple Intelligence: AI, ktorá myslí za vás

Nová AI platforma Apple Intelligence, ktorú spoločnosť prvýkrát predstavila na vývojárskej konferencii WWDC v júni, využíva veľké jazykové modely na zlepšenie už existujúcich aplikácií.

Funguje diskrétne na pozadí a umožňuje intuitívnejšie ovládanie. V iPhone 16 prináša množstvo skvelých noviniek, ktoré uľahčia používanie telefónu a jeho aplikácií. Prehľadne aj s ukážkami sú zhrnuté v nasledujúcom príspevku na sociálnej sieti X, z ktorého vyberáme to najpodstatnejšie.

  1. Tzv. vizuálna inteligencia – Apple Intelligence dokáže v spolupráci s fotoaparátom rozpoznávať okolie, v ktorom sa nachádzate, a pohotovo vám zobrazovať rozličné informácie. Rýchlo si tak viete vyhľadať napríklad informácie o reštaurácii, ktorú náhodou uvidíte na prechádzke mestom, či určiť plemeno psa, ktorého stretnete.
  2. O vyhľadaných veciach si môžete zobraziť ďalšie informácie – napríklad recenzie reštaurácie či jej menu. Alebo si môžete odfotiť plagát nejakého podujatia, ktorý uvidíte vyvesený, a Apple Intelligence vám toto podujatie dokáže ihneď zapísať do kalendára.
  3. Apple Intelligence vám pomôže aj s e-mailmi a upozorneniamizosumarizuje vám ich a zoradí tak, aby ste vždy videli to, čo je pre vás práve najdôležitejšie.
  4. Pomôže vám aj pri hľadaní fotiek a videí. Nevadí, že ste ich urobili už dávno, stačí opísať, čo na nich je, a Apple Intelligence vám vyhodí výsledky.
  5. Telefón obsahuje viacero AI modelov od Apple, ktoré vám na základe kontextu z vášho telefónu poskytnú personalizované návrhy a pomoc.
  6. Apple Intelligence takisto skontroluje vaše správy a opraví v nich prípadné chyby. Keď vám na vyjadrenie nestačia slová, poskytne vám emotikony a obrázky vygenerované umelou inteligenciou.
  7. Hlasová asistentka Siri teraz lepšie rozumie kontextu otázok a požiadaviek používateľov. A keď vám napríklad niekto pošle odporúčanie na nejakú pieseň, Siri ju dokáže na váš jediný pokyn otvoriť v aplikácii a prehrať.
  8. A na záver, do ekosystému sú zabudované aj externé nástroje ako Google a ChatGPT, ktoré možno takisto ovládať tlačidlom fotoaparátu.

Platforma Apple Intelligence má byť na jeseň prístupná v beta verzii v USA, na niektoré ďalšie anglicky hovoriace trhy príde v decembri. V roku 2025 by mala byť k dispozícii v niekoľkých ďalších jazykoch.

Nové hodinky Apple Watch

Nové hodinky Apple Watch 10 prinášajú oproti predchádzajúcej generácii elegantnejší dizajn s väčšmi zaoblenými rohmi a prvým širokouhlým OLED displejom, ktorý je pri pohľade z uhla až o 40 % jasnejší . Hodinky sú zo všetkých modelov najtenšie (9,7 mm) a o 10 % ľahšie, pričom využívajú umelú inteligenciu na inteligentné zobrazovanie fotografií a preklady v reálnom čase.

Novinkou je aj funkcia na detekciu spánkového apnoe, ktorá čaká na schválenie FDA a bude dostupná aj na staršom modeli Series 9.

Rad Apple Watch Ultra sa napokon nového modelu nedočká, namiesto toho prichádza model Ultra 2 v novej farbe.

Slúchadlá AirPods 4: Pohodlnejšie a inteligentnejšie

AirPods 4 sú doposiaľ najpohodlnejšie slúchadlá od Apple s novým čipom A2 a personalizovaným priestorovým zvukom. Používajú strojové učenie, vďaka ktorému dokážu rozpoznávať pohyby hlavy, takže používatelia nimi môžu odpovedať na otázky hlasovej asistentky Siri. Okrem toho sú tieto slúchadlá v drahšej verzii dostupné aj s aktívnym potlačením hluku.

Apple Event 2024 priniesol aj množstvo ďalších noviniek a vylepšení, ktoré ukazujú smer, kam sa spoločnosť uberá: väčší dôraz na umelú inteligenciu, rýchlejšie a inteligentnejšie zariadenia, a inovácie vo všetkých produktových líniách.

Zdroje: TechCrunch, X